Psihologi atklāj frāzi, kas liek aizvērt mutes baumotājiem. Tev tā jāzina!

Ikviens kādā dzīves posmā ir saskāries ar baumu izplatīšanu. “Vai dzirdēji, ka Anna un Mārtiņš ir kopā? Vai redzēji cik drausmīga frizūra viesībās bija Anetei? Vai zināji, ka Aleksandram ir ģimenes problēmas?”. Šādas un līdzīgas frāzes mēs dzirdam visai bieži un tās nav nedz patīkamas, nedz arī vajadzīgas.

Lai arī kāds vienmēr tiek aizvainots šādu baumu izplatīšanas rezultātā, ar nožēlu jāsecina, ka daudzi piekopj tenkošanu un pat neuzskata to par sliktu nodarbi. Patiesībā mēs tenkojam neticami daudz – kādā pētījumā noskaidrots, ka citu cilvēku nelāgo ieradumu apspriešana sastāda 80% sarunas.

Universāla frāze, kas attur cilvēkus no tenkošanas

Šķiet, ka no baumām ir grūti izvairīties. Par spīti tam, psihologi ir nākuši klajā ar vienu vienīgu frāzi, kuras izteikšana tūliņ pat apturēs tenkotāju. Kad kāds cenšas tevi iesaistīt negatīvā sarunā par citu cilvēku, vienkārši pajautā viņam/-ai:

Kādēļ tu man to stāsti?”

Psihologi uzskata, ka šī frāze ir tik efektīva vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, šis jautājums kliedē stāstītāja vēlmi turpināt sarunu par šo tematu. Otrkārt, tas piespiež tenkotāju samierināties ar to, ka tu neesi ieinteresēts turpināt šāda veida diskusiju vai tikt tajā iesaistīts.

Attiecību eksperte Andrea Sirtaša skaidro, ka lai arī dažiem cilvēkiem baumas ļauj kļūt saliedētākiem, tās tomēr ir nepatīkamas un negatīvas emocijas izraisošas.

“Cilvēki izmanto tenkošanu, lai kādu citu cilvēku parautu zem autobusa riteņiem. No tā ir jāuzmanās un jābūt piesardzīgam. Ja kāds tev stāsta ko sliktu par citiem, pastāv visnotaļ augsta iespējamība, ka tas pats cilvēks citiem ko līdzīgu stāsta arī par tevi. Stingri seko līdzi tam, kāda veida informāciju tu sniedz citiem,” viņa skaidro.

Jāņem vērā, ka līdz ar interneta un viedierīču ieviešanu baumas un tenkas ir kļuvušas emocionāli graujošākas nekā jebkad agrāk, tas jo īpaši attiecas uz skolas vecuma bērniem un pusaudžiem. Baumu izplatīšana vienā acumirklī var pārvērsties par pāridarījumu un vardarbību, tās savukārt negatīvi ietekmē cilvēku emocionālo un garīgo veselību.

Baumas un tenkas nav nekaitīgas. Svarīgi atcerēties, ka tās izplatot, tu tieši vai netieši nodari kaitējumu kādam citam cilvēkam. Nākamreiz, kad kāds cenšas tevi iesaistīt baumu izplatīšanā, noteikti liec lietā augstāk minēto frāzi to apturēšanai!

Lasi vēl: Lietas, kas mainās tad, kad tu sāc kļūt pieaudzis – uzzini, vai vēl aizvien neesi bērna prātā!

Avots: simplecapacity.com

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment